Angst

Tot nu toe is de meeste aandacht gegaan naar depressieve klachten tijdens de zwangerschap en vooral n de bevalling. Dat is eigenlijk ten onrechte, want veel vrouwen zijn in meer of mindere mate angstig vr, tijdens en na de bevalling. Voor de meeste angststoornissen, zoals de paniekstoornis, sociale fobie en de gegeneraliseerde angststoornis geldt dat er waarschijnlijk geen duidelijke relatie is met de zwangerschap of bevalling. Voor deze stoornissen wordt verwezen naar andere websites (bijvoorbeeld: www.psychowijzer.nl). Voor de posttraumatische stress-stoornis (PTSS) is dit anders, hierbij is er wel een duidelijke relatie met vooral de bevalling.

 

Normale angst
De meeste vrouwen zien wel op tegen de bevalling en maken zich ook wel enige zorgen over de gezondheid van hun kind. Uit onderzoek is gebleken dat er drie soorten angst voorkomen die speciaal gerelateerd zijn aan de zwangerschap. Dit zijn: angst voor de bevalling, angst voor het krijgen van een gehandicapt kind en angst voor het veranderen van het uiterlijk. Na de bevalling worden vrouwen soms opeens overvallen door beangstigende en dwangmatige gedachten dat zij hun kindje iets aan zullen doen of dat het opeens dood zal gaan. Ook dit is een vrij normaal verschijnsel.
Pas als de bovenstaande angsten en gedachtes voortdurend aanwezig zijn en de (aanstaande) moeder en/of haar omgeving er echt onder gaat lijden, kan het verstandig zijn om hier hulp bij te zoeken. Dit is meestal het geval als moeders niet meer in staat zijn om hun dagelijkse bezigheden te vervullen, door de beangstigende gedachtes nauwelijks nog kunnen slapen of als er veel spanningen komen in de relatie.

 

< terug

Om de website voor onze bezoekers te kunnen optimaliseren willen we gebruik maken van cookies. JA, ik sta cookies toe meer informatie